Dieta na łupież pstry

Jeśli chodzi o łupież pstry, dieta odgrywa bardzo ważną rolę. Choroba może znacząco obniżyć jakość życia, a dobrze zbilansowane posiłki, dostarczające wartości odżywczych wspierają odporność oraz zmniejszają objawy chorobowe. Spożywane produkty wpływają przecież znacząco na kondycję skóry czy samopoczucie, dlatego tak istotne jest, co dostarczamy naszemu organizmowi.

RANKING – Preparaty, szampony i maści na ŁUPIEŻ PSTRY.

Sprawdź mój ranking najlepszych preparatów na łupież pstry.

Łupież pstry – dieta ma znaczenie

W przypadku łupieżu pstrego dieta może przynieść zauważalne efekty, nie tylko poprawiając stan skóry, ale również jakość codziennego funkcjonowania. Kluczowa jest regularność oraz odpowiedni dobór składników, które mają znaczenie dla przebiegu choroby, którą jest łupież pstry – dieta może przynieść bowiem pozytywne, jak i negatywne konsekwencje.

Niektóre produkty nasilają objawy, dlatego należy z nich szybko zrezygnować, by nie pogłębiać stanu chorobowego. Ich odstawienie przynosi szybkie i zauważalne rezultaty. Główną zaletą jest optymalne nawilżenie skóry głowy oraz redukcja świądu. Dzięki odżywieniu skóry, staje się ona zdrowsza, co powoduje zmniejszenie objawów łupieżu.

Nieprawidłowa dietaZdrowa dieta
Nasilenie świąduZatrzymanie świądu
Nasilenie pieczeniaZmniejszenie uczucia pieczenia
Zaostrzenie pozostałych objawówNawilżenie i odżywienie skóry
Pityver - zestaw

PITYVER
ZESTAW KOSMETYKÓW NA ŁUPIEŻ PSTRY KUP TERAZ

Łupież pstry – dieta idealna

U osób chorujących na łupież pstry, dieta ma kluczowe znaczenie. Ważne, by składała się głównie z naturalnych, nieprzetworzonych składników.

Najważniejszą rolę odgrywają w niej następujące produkty:

  • bogate w witaminę A (m.in. szpinak, morele, jarmuż, dynia). Witamina A wykazuje właściwości ochronne, przez co skóra jest optymalnie zabezpieczona. Jednocześnie ogranicza jej podatność na różnego rodzaju infekcje.

  • zawierające witaminę E (m.in. oleje roślinne, nasiona, orzechy). Witamina E chroni skórę przed nadmiernym wysuszeniem oraz przeciwdziała powstawaniu stanów zapalnych. Gwarantuje niezbędny poziom nawilżenia oraz zmniejsza ryzyko powstawania obrzęków,

  • zawierające cynk (m.in. ostrygi, wątróbka, żółtka). Cynk przyspiesza gojenie się ran, rekomendowany jest przede wszystkim przy leczeniu łuszczycy.

  • bogate w witaminy z grupy B (m.in. kasze, jaja). Z kolei produkty zawierająca witaminy z grupy B mają dobroczynny wpływ na skórę, gdyż zwiększają jej elastyczność oraz minimalizują ryzyko występowania stanów zapalnych.

 Łupież pstry – dieta niewskazana

Zbilansowana dieta jest podstawą leczenia łupieżu pstrego. Dieta może również wyrządzić sporo szkód, jeśli opiera się na szkodliwych składnikach. Im więcej naturalnych produktów, bogatych w witaminy zawiera, tym lepsze efekty przynosi. Warto również wiedzieć, jakich składników unikać. Na pierwszym miejscu substancji zakazanych mieści się cukier prosty., który stanowi doskonałą pożywkę dla grzybów. Cukier znajduje się w wielu produktach spożywczych, nie tylko w słodyczach.

Dodawany jest do napojów gazowanych, ale również różnego rodzaju przetworów (np. ketchupu). W diecie nie powinny się również znajdować produkty produkty wysoko przetworzone. Jednocześnie należy pamiętać, że sama dieta nie jest wystarczającym remedium na problem, którym jest łupież pstry. Działanie musi być dużo bardziej dopasowane. Poza prawidłowym żywieniem, warto wprowadzić pielęgnację kosmetykami dobrej jakości, które dedykowane są problemom z łupieżem pstrym.

Łupież pstry - dieta

Walka z łupieżem pstrym wymaga zdecydowanych, a przede wszystkim szybkich działań. Zdrowa dieta jest kluczowym krokiem w tej walce, ponieważ widocznie poprawia stan skóry, ale niewystarczającym. Poza zdrowym odżywianiem należy stosować profesjonalne preparaty kosmetyczne, które zwalczają przyczyny problemu i zawierają odpowiednie składniki do usuwania przyczyn łupieżu. Ważną częścią kuracji jest również wizyta u dermatologa.


Bibliografia

1. Theelen B., Cafarchia C., Gaitanis G., Dimitrios Bassukas I., Boekhout T., Dawson T.L., Malassezia ecology, pathophysiology, and treatment, 2018
2. Gupta A.K., Bluhm R., Summerbell R., Pityriasis versicolor, 2002
3. Kądziela-Wypyska G., Miturska G., Wawrzycki B., Chodorowska G., Profilaktyka i leczenie grzybic, 2004

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

62 − = 61